Another Requirements of FSSC 22000 version 5

FSSC 22000, as one of the food safety management system certification schemes recognized by GFSI, has been popularly implemented in various businesses in the food chain. The adoption of ISO 22000: 2018 and ISO / TS 22002 series standards complement each other in building a balanced management and operational system, including detailed and clear PRP specifications.

It is no secret that FSSC 22000 is built using 3 main foundations, namely ISO 22000: 2018, ISO / TS 220002 series and additional requirements made specifically by the Foundation of FSSC 22000 Netherlands. If you implement the FSSC 22000 by implementing the 3 standards, are you 100% sure that you are on the right track?

On the early May 2020, the Foundation of FSSC 22000 Netherlands published a document containing additional requirements for the implementation of the FSSC 22000 system version 5. The document was indeed considered to be less popular than the 3 main foundation documents in the development of the FSSC 22000. This is what we call the Board of Stakeholders Decision List.

This Decision List document is not as complex as 3 FSSC 22000 foundation documents, but this document is perfecting the 3 foundation documents. When we ask, is it wrong to implement FSSC 22000 without knowing this decision list document, then of course this will be a big problem going forward. Remember, this Decision List serves to perfect the FSSC 22000 system so that it can meet the requirements of the scheme recognized by the Global Food Safety Initiatives (GFSI).
The original documents from this Decision List can be accessed on the following link:
https://www.fssc22000.com/wp-content/uploads/2020/05/BoS-list-May-2020.pdf

Explanation of the BOS Decision list can be accessed on this link:

______________________________________________________________________________

FSSC 22000, sebagai salah satu skema sertifikasi sistem manajemen keamanan pangan yang diakui oleh GFSI, sudah populer diimplementasikan di berbagai usaha dalam rantai pangan. Adopsi standar ISO 22000: 2018 dan ISO/TS 22002 series saling melengkapi dalam membangun sistem manajemen dan operasional yang seimbang, termasuk spesifikasi PRP yang detail dan jelas.

Bukan rahasia umum jika FSSC 22000 dibangun menggunakan 3 pondasi utama, yakni ISO 22000: 2018, ISO/TS 220002 series dan additional requirements yang dibuat khusus oleh Foundation of FSSC 22000 Netherlands. Jika Anda menerapkan FSSC 22000 dengan mengimplementasikan 3 standar tersebut, apakah Anda sudah 100% yakin bahwa Anda berada pada jalur yang tepat?

Awal Mei 2020, Foundation of FSSC 22000 Netherlands mempublikasikan sebuah dokumen yang berisi tambahan persyaratan untuk implementasi sistem FSSC 22000 versi 5. Dokumen tersebut memang dirasa kalah tenar dibandingkan 3 dokumen pondasi utama dalam pengembangan FSSC 22000. Ini lah yang kita sebut sebagai Daftar Keputusan dari Board of Stakeholders.

Dokumen Daftar Keputusan ini memang tidak sekompleks 3 dokumen pondasi FSSC 22000, tetapi dokumen ini lah yang menyempurnakan 3 dokumen pondasi tersebut. Ketika kita bertanya, apakah salah jika mengimplementasikan FSSC 22000 tanpa mengetahui dokumen daftar keputusan ini, maka tentu saja hal ini akan menjadi masalah besar ke depannya. Ingat, Daftar Keputusan ini berfungsi menyempurnakan sistem FSSC 22000 sehingga mampu memenuhi persyaratan skema yang diakui oleh Global Food Safety Initiatives (GFSI).
Dokumen asli dari Daftar Keputusan ini dapat diakses pada tautan berikut:

https://www.fssc22000.com/wp-content/uploads/2020/05/BoS-list-May-2020.pdf

Penjelasan terkait Daftar Keputusan Pemangku Kepentingan FSSC 22000 versi 5 dapat diakses pada tautan berikut ini:

Dapatkan informasi terkini terkait pengembangan sistem manajemen saat ini, termasuk pelatihan, program, dan webinar

Selamat! Anda sudah terdaftar dan nantikan informasi terupdate dari kami.

Data yang Anda masukan salah. Silakan coba lagi!

Catalyst Consulting will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.